Kas yra kavos pupelės?
Kavos pupelės – tai mažos sėklos, esančios kavamedžio uogų viduje. Nors pačios kavamedžių uogos nevalgomos, iš jų išgaunamos sėklos, kurios skrudinamos ir taip gaunamos mūsų mėgstamos kavos pupelės, iš kurių ruošiama mums visiems pažįstama kava.
1. Robustos kavos pupelės
Robustos kavos pupelės pagal paplitimą užima antrą vietą pasaulyje, jos ypač populiarios tokiuose regionuose kaip Europa, Artimieji Rytai ir Afrika. Pavadinimas „robusta“ byloja apie šios kavos sodrų ir kartais intensyvų skonį. Dideliu kofeino kiekiu garsėjančios robustos pupelės yra atsparesnės nei arabikos pupelės, nes kofeinas pasižymi natūraliomis vabzdžius atbaidančiomis savybėmis, kurios padeda apsisaugoti nuo galimų grėsmių.
O koks jų skonis?
Robustos pupelės pasižymi sodriu ir išskirtiniu skoniu, kuris dažnai būna stipresnis ir aitresnis. Kartais, palyginti su kitomis rūšimis, jos gali būti kartesnės. Be to, robustos pupelėms būdingas stiprus aromatas, kuris papildo stiprų skonį.
2. Arabikos kavos pupelės
Arabikos, labiausiai paplitusios rūšies pasaulyje, kavos pupelių ištakos siekia Etiopiją – manoma, kad čia ir pradėta gerti kavą. Pavadinimas „arabika“ atspindi istorinį kavos populiarumą Arabijoje VII amžiuje. Šios kavos pupelės auginamos aukštai virš jūros lygio esančiuose regionuose, pavyzdžiui, vešlių atogrąžų miškų zonoje Brazilijoje, kuri yra pagrindinė šios rūšies kavos eksportuotoja. Arabikos pupelės garsėja saldžiu, švelniu ir lengvu skoniu, jos pasižymi glotnia tekstūra ir nėra karčios. Skonis gali skirtis priklausomai nuo pupelės kilmės, suteikdamas įvairių skonio natų, kurios žavi kavos mėgėjus visame pasaulyje.
3. Liberikos kavos pupelės
Pasiruoškite leistis į nuostabų liberikos kavos pupelių pasaulį! Šios unikalios kavos pupelės kilusios iš Vakarų ir Centrinės Afrikos, o pagrindinė jų kilmės šalis yra Liberija. Kuo jos išsiskiria? Na, pirmiausia, jos pasižymi užburiančiu gėlių aromatu ir ryškiu dūminiu skoniu, kuris tikrai paliks ilgalaikį įspūdį. Greičiausiai nustebsite, bet liberikos pupelės sudaro tik 2 % pasaulio kavos pasiūlos – tikras paslėptas brangakmenis, ar ne?
Istoriškai jos buvo menkai žinomos iki XIX a. pabaigos, kai išpopuliarėjo tarp Pietryčių Azijos kavos gamintojų. Šį naują susidomėjimą sukėlė grybelinė infekcija, dar vadinama kavos rūdimis, kuri, deja, sunaikino arabikos pupelių pasėlius regione.
Išvaizda išskirtinė: liberikos rūšies medžiai ypač dideli, palyginti su arabikos ir robustos augalais. Ant šių kavamedžių auga įvairaus dydžio, formos ir išvaizdos uogos, todėl jie dar žavesni. Dėl atsparumo karštam ir drėgnam klimatui liberikos rūšies kavamedžiai tapo mėgstami kavos augintojų, ypač Malaizijoje ir Filipinuose.
O kaip dėl skonio? Liberikos kava pelnė reputaciją dėl savo išskirtinio ir šiek tiek prieštaringo skonio. Šią kavą arba mėgstate, arba nekenčiate, – jokio tarpinio varianto! Kai kurie ją apibūdina kaip pasižyminčią riešuto, medienos natomis, nepaprastu sodrumu, suteikiančiu kiekvienam puodeliui nepakartojamo gylio. Vis dėlto kitiems kavos mėgėjams jos skonis gali pasirodyti pernelyg intensyvus, tad rytiniam pabudimui jie mieliau renkasi švelnesnį variantą.
3. Excelsa kavos pupelės
Jei perskaitėte straipsnį iki čia, puiku! Kaip tik baigiame ir tuoj pasakysime, pagal ką turėtumėte pasirinkti kavos rūšį (nors nieko blogo išbandyti jas visas). Taigi pereiname prie paskutinės kavos pupelių rūšies – excelsos kavos pupelių. Šios kavos pupelės, laikomos liberikos atmaina, daugiausia auginamos Pietryčių Azijoje ir sudaro tik nedidelę pasaulio kavos gamybos dalį. Kuo jos išsiskiria? Pirmiausia, jos pasižymi unikaliomis skonio ypatybėmis, jaučiami vaisių atspalviai, todėl jos skiriasi nuo kitų kavos pupelių.
Štai įdomus faktas: excelsos pupelėse yra mažiau kofeino, palyginti su kitomis kavos rūšimis. Šios kavos pupelės pasižymi išskirtiniu skoniu, kuris tikrai paliks įsimintiną įspūdį. Joms būdingas vaisinis poskonis, dėl kurio kiekvienas gurkšnis įgauna malonių papildomų atspalvių.
Nors excelsos kavos pupelės nėra taip plačiai žinomos, kaip kai kurių kitų kavos rūšių pupelės, jos dažnai naudojamos mišiniuose, kad papildytų skonį, ir nėra parduodamos kaip vienarūšė kava. Taigi, jei gerdami kavą norite patirti naujų pojūčių ir pasimėgauti vaisių skonio niuansais, excelsos kavos pupelės gali būti puikus pasirinkimas!
Kurios kavos pupelės yra stipriausios?
Pakalbėkime apie kavos pupelių stiprumą! Jei domitės, kurios rūšies – robustos, arabikos, liberikos ar excelsos – kava yra stipriausia, robusta nepralenkiama. Kodėl? Viskas priklauso nuo kofeino kiekio. Robustos pupelėse yra beveik dvigubai daugiau kofeino nei arabikos pupelėse, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kam reikia papildomo postūmio prasidedant dienai. Jei norite pajusti stiprų kavos poveikį, nedvejodami rinkitės robustą!
Kokias kavos pupeles turėtumėte rinktis savo kavai?
Renkantis kavą viskas priklauso nuo asmeninių pageidavimų. Nors populiariausios yra arabikos ir robustos pupelės, svarbiausia, kas labiausiai tinka jūsų skonio receptoriams. Jei mėgstate juodą kavą be pieno ar grietinėlės, dėl gryno ir švelnaus skonio geriausia rinktis arabikos pupeles. Kita vertus, jei trokštate sodresnio, intensyvesnio skonio, robustos pupelės nenuvils. Svarbiausia yra eksperimentuoti ir rasti tai, kas tinka. Kava – tai atradimai ir tobulo puodelio, kuris teikia džiaugsmo, paieška. Taigi toliau tyrinėkite ir, kas žino, galbūt atrasite naują mėgstamiausią kavą! Ar kada nors susimąstėte, kodėl „Nescafé® Dolce Gusto®“ kavos puodelis teikia tokį malonumą? Viskas dėl mūsų kavos degustatorių, kurie rūpinasi, kad visada galėtumėte gerti sodrią, aromatingą kavą, kokios nusipelnėte.