Kaip ruošiama „Americano“ kava
Dabar, kai jau susidomėjote, atskleisime jums paslaptį, kaip ruošiama „Americano“ kava! Svarbiausia – pusiausvyra ir tikslumas. Viskas prasideda nuo intensyvaus ir stipraus skonio „Espresso“ porcijos, kuri užpilama karštu vandeniu ir taip sukuriamas subalansuoto skonio šedevras. Bet paslaptis slypi štai kur – paprastai sumaišyti nepakanka. Reikia atrasti tą aukso viduriuką, tobulą santykį, leidžiantį išryškinti geriausias abiejų elementų savybes. Taigi nesvarbu, ar mėgstate lengvą ir kreminę ar stiprią ir intensyvaus skonio kavą, paruoštą iš vienos ar dviejų porcijų „Espresso“, „Americano“ kavos žavesį atskleidžia jos universalumas ir kavos ruošimo įgūdžiai.
„Americano“ kavos kilmė
Ar žinote, kad „Americano“ kavos šaknys siekia Antrojo pasaulinio karo laikus? Tai tiesa! Kai amerikiečių kareiviai atsidūrė Italijoje, jiems ne visai patiko šioje šalyje populiari itin stipri „Espresso“ kava. Norėdami atkurti švelnesnę kavą, kuria mėgavosi namuose, jie „Espresso“ kavos porcijas pradėjo skiesti karštu vandeniu. Šis paprastas patobulinimas davė pradžią „Americano“ kavai – gėrimui, kuris greitai tapo vienu iš mėgstamiausių. Šiandien juo mėgaujasi daugybė žmonių visame pasaulyje, o kavos mėgėjams jis dažnai tampa puikia rytine atgaiva.
Ar „Americano“ kava yra juoda kava?
Taigi, ar „Americano“ kava yra tiesiog užmaskuota juoda kava? Na, ne visai! Nors abu šie variantai pasižymi sodriu ir stipriu skoniu, tarp jų yra subtilus, tačiau svarbus skirtumas. Juoda kava yra klasikinis, paprastas kavos gėrimas – jokių įmantrybių, tik grynas kavos gėris. Tuo tarpu „Americano“ kava suteikia ryškesnių potyrių, nes „Espresso“ sumaišant su karštu vandeniu išgaunamas švelnesnis skonis, turintis daugiau atspalvių. Taigi, nors „Americano“ ir juoda kava gali būti panašios, tiek viena, tiek kita pasižymi unikaliu skoniu. Nesvarbu, ar mėgstate gryną juodos kavos paprastumą ar rafinuotą „Americano“ kavos sudėtingumą, aišku viena: svarbiausia mėgautis tobulu kavos puodeliu, tokiu, kokį mėgstate!
Ar „Americano“ kava gali būti šalta?
Šalta „Americano“ kava iš esmės yra juoda kava, užpilta ant ledukų. Ji išlaiko sodrų, ryškų skonį be jokio papildomo pieno ar saldiklių, todėl ją gali rinktis tie, kurie mėgsta paprastą ir gaivinančią kavą. Jei ieškote nesudėtingo ir paprasto būdo, kaip gauti kofeino dozę ir kartu atsigaivinti, šalta „Americano“ kava bus tobulas pasirinkimas. Nesvarbu, ar ją gurkšnosite karštą vasaros dieną ar panorėję atsigaivinti bet kuriuo metų laiku, ši kava puikiai numalšins troškulį.
Dar vienas įdomus faktas: „Americano“ kava taip pat būdavo ruošiama šalta, naudojant šaltą vandenį ir ledo kubelius.
„Americano“ ir lašinamoji kava. Kuo jos skiriasi?
Pasiaiškinkime, kuo skiriasi lašinamoji ir „Americano“ kava. Lašinamoji kava ruošiama įbėrus maltos kavos į kavavirę ir užpylus ją karštu vandeniu; kava lėtai laša per tirščius ir teka į puodelį. „Americano“ kava, priešingai, ruošiama karštu vandeniu užpilant paruoštą „Espresso“ porciją.
Lašinamoji kava
Nors abiem atvejais naudojama kava ir vanduo, procesas ir rezultatai skiriasi. Lašinamoji kava pasižymi švelnesniu ir daugiau atspalvių turinčiu skoniu, nes ilgesnė ekstrakcijos trukmė.
„Americano“ kava
Kita vertus, „Americano“ kava, kuri paruošiama greičiau, dažnai pasižymi stipresniu ir intensyvesniu skoniu. Taigi nesvarbu, ar pirmenybę teikiate lėtai plikomai lašinamajai kavai ar stipriam „Americano“ kavos poveikiui, abiejų rūšių kavai būdingas savitas žavesys ir patrauklumas.
Kas yra balinta „Americano“ kava?
Jums įdomu, kas yra balinta „Americano“ kava ir kuo ji skiriasi nuo įprastos? Pasiaiškinkime! Balinta „Americano“ kava pradedama ruošti taip pat, kaip ir įprasta „Americano“ kava, – „Espresso“ kava maišoma su karštu vandeniu. Į mišinį įpilamas šlakelis pieno arba grietinėlės, todėl gėrimas tampa glotnesnis, kreminės tekstūros ir šiek tiek švelnesnio skonio. Šis paprastas priedas pakeičia gėrimą ir yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta ryškų „Americano“ kavos skonį, bet nori šiek tiek kreminės konsistencijos, kad sušvelnėtų gėrimo intensyvumas. Nesvarbu, ar esate tradicinės „Americano“ kavos gerbėjas ar norite išbandyti ką nors naujo, balinta „Americano“ kava bus skanus kavos, kurios tikrai verta paragauti, variantas!
O kiek kilo diskusijų! Kai kurie žmonės netgi teigia, kad visiškai nėra jokio skirtumo. Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje labai vertinama praskiesta kava, kuri yra daug stipresnio skonio nei „Americano“ kava. Jei prisimenate, prieš kelias pastraipas jau minėjome, kad pirmiausia reikia įpilti arba vandens, arba „Espresso“ kavos – praskiesta juodoji kava būtent tuo ir skiriasi. Pažvelkite šitaip: į vandenį įpylus „Espresso“ porciją, „Espresso“ kava praskiedžiama mažiau, todėl gaunama stipri kava, o ant viršaus susidaro kremos sluoksnis.