„Espresso“ kavos istorija
Norite trumpos istorijos pamokėlės? Pradėkime. Kaip ir daugelis jūsų mėgstamų kavos receptų, „Espresso“ kava buvo išrasta Italijoje beveik prieš 100 metų, o už tai turime dėkoti legendiniam Luigi Bezzerai iš Milano. Jis sukūrė „Espresso“ naudodamas garų slėgio metodą (taip, jis pirmasis jį panaudojo!), kuriuo stiprios kavos puodelį pavyko paruošti greičiau nei kada nors anksčiau.
Iš tiesų pavadinimas „caffé Espresso“ išvertus reiškia „išspausta kava“, nes vanduo labai dideliu slėgiu stumiamas per smulkiai sumaltą kavą. Nuo XIX a. pabaigos iki XX a. pradžios, kai padidėjo kavos paklausa, „Espresso“ vis labiau populiarėjo. Iki XX a. penktojo dešimtmečio pradžios šio kultinio gėrimo ruošimo procesas buvo galutinai ištobulintas.
Nacionalinę „Espresso“ dieną švęskite lapkričio 23-iąją
Daugumai mūsų kiekviena diena yra nacionalinė „Espresso“ diena. Vis dėlto, jei ieškote preteksto išgerti papildomą puodelį, kalendoriuje pasižymėkite lapkričio 23-iąją.
Kaip ruošiamas „Espresso“?
Taigi pakalbėkime apie „Espresso“! Maloniai koncentruotą ir kupiną nuostabių skonių. Ar kada nors pastebėjote tas mažytes porcijas, kurias ruošia baristai? Taip, tai „Espresso“. Jis skanus pats savaime, bet taip pat yra daugelio kitų gėrimų, tokių kaip „Cappuccino“, „Latte“, „Americano“ ir „Macchiato“ kava, pagrindas. Galite būti tikri, kad „Espresso“ kava skonio nestokoja. Jis intensyvus ir sodrus, bet išties labai skanus. Todėl jis paprastai patiekiamas mažyčiuose puodeliuose.
Kiek kofeino yra vienoje „Espresso“ porcijoje?
„Espresso“ kava yra tikra kofeino bomba! Galbūt esate girdėję gandų apie jos stiprumą. Na, taip, yra šiek tiek tiesos, tačiau... ji nėra tokia bauginanti, kaip atrodo! Kofeino lygis priklauso nuo porcijos dydžio. Paprastai vienoje porcijoje yra 29–100 miligramų, o dviguboje porcijoje – nuo 58 iki 185 miligramų. Štai šiek tiek informacijos, kurią galite įsidėmėti!
Populiarūs gėrimai, ruošiami su „Espresso“ kava
Susipažinkite su keturiais iš „Espresso“ ruošiamais gėrimais, kuriems neįmanoma atsispirti, – kiekvienas iš jų pasižymi savitu skoniu ir klasikinei „Espresso“ kavai suteikia naujų spalvų. Jei norisi sodraus ir intensyvaus skonio, gryną palaimą ir kofeino porciją suteiks laikui nepavaldi „Espresso“ kava. Trokštantiems ko nors saldaus verta pasimėgauti išties prabangiu skanėstu Espresso con Panna – „Espresso“ su aksominio švelnumo plakta grietinėle. Kreminiu švelnumu išsiskiria „Latte“, kurios švelnus garuose plaktas pienas tobulai papildo sodrią „Espresso“ kavą, sukurdamas tikrą pagundą. O tiems, kurie mėgstą kavą su putele, siūlome „Cappuccino“ – tai tobula „Espresso“ kavos, suplakto pieno ir purios putos dermė. Skaitykite toliau ir sužinokite daugiau apie šiuos visus viliojančius gėrimus.
Klasikinė „Espresso“ kava
Norint paruošti tobulą „Espresso“ kavą, svarbiausia – tikslumas ir aistra. Tam būtina kruopščiai pamatuoti reikiamą kiekį smulkiai sumaltos kavos, meistriškai ją suspausti ir susidarius slėgiui užplikyti, kad būtų išgautas kiekvienas ryškaus skonio ir aromato niuansas. Nesvarbu, ar „Espresso“ kava bus geriama grynas, ar iš jos bus ruošiamas jūsų mėgstamas kavos gėrimas, būtent sodrus ir intensyvus „Espresso“ skonis sukurs išties nepaprastas akimirkas su kavos puodeliu.
„Espresso“ su plakta grietinėle
Espresso con Panna – „Espresso“ su plakta grietinėle – yra nuostabus gėrimas, kuris atskleis naujų potyrių mėgaujantis „Espresso“ kavos puodeliu. Įsivaizduokite aksominį „Espresso“ šlakelį, vainikuotą kauburėliu dangiškos plaktos grietinėlės, – tai harmoningas sodraus skonio kavos ir kreminio saldumo derinys. Kiekvienas gurkšnis leis pajusti tikro kavos rojaus skonį. Kad ir ko norėtumėte – prabangiai atsigaivinti ar patenkinti saldumynų troškimą, – „Espresso“ su plakta grietinėle yra ideali pagunda, kuri suteiks naujų skonių jūsų kavos pertraukėlėms.
„Latte”
Jaukiai įsitaisykite su malonaus pamėgto klasikinio gėrimo – „Latte“ kavos – puodeliu rankose! Įsivaizduokite švelnų, aksominį „Espresso“ ir garuose plakto pieno mišinį, padengtą švelniu putų sluoksniu. Tai tarsi šiltas apkabinimas puodelyje, raminantis ir pažįstamas, bet vis tiek viliojantis. Nesvarbu, ar pradedate dieną, o gal pasidarėte pelnytą pertraukėlę, „Latte“ puikiai palaikys draugiją tomis akimirkomis, kai reikia šiek tiek daugiau jaukumo ir šilumos.
„Cappuccino”
Paskutinis iš mūsų sąrašo, bet tikrai ne mažiau svarbus gėrimas – „Cappuccino“. Gaminant „Cappuccino“ svarbiausia yra „Espresso“ kava. Ruošti pradedama nuo porcijos „Espresso“ kavos, kuri sudaro gėrimo pagrindą. Tada įpilama garuose plakto pieno, kad sušvelnėtų „Espresso“ intensyvumas. Galiausiai ant viršaus uždedamas sluoksnis išplaktos pieno putos sukuriant šiam gėrimui būdingą kreminę tekstūrą. Taigi, trumpai tariant, „Espresso“ yra tvirtas pagrindas, kurio tobulas derinys su pienu ir puta sukuria mums visiems žinomą ir mėgstamą klasikinę „Cappuccino“ kavą!
Kaip gerti „Espresso“?
Pakalbėkime apie tai, kaip mėgautis paprastu „Espresso“ teikiamu malonumu! Štai ką pasakysime: geriant šią klasikinę kavą svarbiausia pajusti akimirką. Pirmiausia pasimėgaukite iš puodelio sklindančiu sodriu aromatu – tai būsimo stipraus skonio preliudija. Tada pakelkite mažytį „Espresso“ puodelį prie lūpų ir lėtai, apgalvotai gurkštelėkite. Leiskite intensyviam skoniui užplūsti jūsų skonio receptorius, mėgaukitės kiekvieno gurkšnio gilumu ir kompleksiškumu. Neskubėkite – „Espresso“ kavą reikia gerti lėtai, kad galėtumėte visokeriopai įvertinti jos tvirtą charakterį.
Kuo „Espresso“ kava skiriasi nuo įprastos kavos?
Prieš baigdami trumpai panagrinėkime, kuo skiriasi „Espresso“ ir įprasta kava. Jau žinote, kad „Espresso“ yra beveik visų rūšių kavos pagrindas. Baristai tarsi stebukladariai per gerai suspaustą maltą kavą praleidžia aukšto slėgio vandenį ir taip išteka tirštas, sirupą primenantis skystis, ant kurio viršaus susidaro nuostabus šviesiai rudos spalvos putų sluoksnis, vadinamas krema. Štai ir atskleidėme paslaptį! Dar vienas dalykas: nors kitų rūšių kava filtruojama lėčiau, ruošiant „Espresso“ svarbiausia yra greitis.
Kofeino lygis
Lyginant kofeino kiekį, labai svarbu suprasti, kuo skiriasi „Espresso“ ir įprasta kava. Nepaisant mažo porcijos dydžio, „Espresso“ pasižymi didesne kofeino koncentracija, todėl suteikia greitą energijos pliūpsnį. Kita vertus, iš įprastos kavos kofeinas išsiskiria palaipsniui ir energijos suteikia lėčiau. Nesvarbu, ar jums labiau patinka greito poveikio „Espresso“ ar įprastos kavos pastoviau teikiama energija, abu variantai tenkina skirtingus pageidavimus ir poreikius.
Filtravimo procesas
„Espresso“ kava ruošiama taikant unikalų plikymo metodą, kai smulkiai sumalta kava sutankinama portafiltre, o vanduo per jį prastumiamas dideliu slėgiu. Šio intensyvaus proceso metu išgaunamas ryškus skonis ir išspaudžiami aliejai, todėl paruoštas kavos gėrimas yra koncentruotas, su storu kremos sluoksniu. Įprasta kava, priešingai, dažniausiai ruošiama lašinimo arba užpylimo būdu, kai karštas vanduo filtruojamas per stambiau maltą kavą, todėl skonis išgaunamas palaipsniui. Filtruota kava lašinama į puodelį arba ąsotėlį, taip gaunamas didesnis kavos kiekis, o jos skonis švelnesnis ir silpnesnis. Tačiau, ar jus traukia stiprus „Espresso“ ar maloniai pažįstamas filtruotos kavos skonis, ir vienas, ir kitas plikymo būdas suteikia unikalių skonio potyrių.
Šviesioji „Espresso“ ir įprastinė „Espresso“ kava
Pakalbėkime, kuo skiriasi šviesioji ir įprastinė „Espresso“ kava – viskas priklauso nuo skonio ir stiprumo! Įsivaizduokite: įprastinė „Espresso“ kava pasižymi ryškiu, intensyviu skoniu ir didesniu kofeino kiekiu, todėl puikiai tinka tiems, kas mėgsta su trenksmu pradėti dieną. O dabar pristatome šviesiąją „Espresso“ kavą – švelnesnį ir silpnesnį gėrimą, pasižymintį ne tokiu intensyviu skoniu. Tai tarsi ramesnis įprasto „Espresso“ atitikmuo, vis tiek skanus, bet su mažesne kofeino doze. Ir štai kas geriausia: taip, šviesioji „Espresso“ kava iš tiesų gali būti be kofeino ir net tokiu atveju vis tiek labai skani. Taigi, kad ir ko norėtumėte – stipraus supurtymo, kad iškart pabustumėte, ar pageidaujate ramios akimirkos prie kavos puodelio, galite pasirinkti tobulai tinkamą gėrimą!
„Espresso“ ir „Ristretto“. Kuo jie skiriasi?
Ar „Espresso“ ir „Ristretto“ iš tikrųjų skiriasi? Taip! Viską lemia tai, kaip sukuriamas skonis! Nors stipri abiejų rūšių kava, „Ristretto“ skonis ryškesnis. Tai tarsi drąsesnė „Espresso“ kavos, ruošiamos iš to paties kiekio kavos, bet mažesnio kiekio vandens, atmaina, todėl gaunamas mažesnės porcijos, labiau koncentruotas gėrimas. Vadinasi, „Ristretto“, palyginti su įprasta „Espresso“ kava, yra sodresnio ir intensyvesnio skonio, pasižymi stipriu poveikiu. Kita vertus, įprastinė „Espresso“ kava yra subalansuoto skonio, jos porcija šiek tiek didesnė, todėl ji puikiai tinka tiems, kurie mėgsta klasikinę kavą. Taigi, kad ir ko norėtumėte – intensyvaus kofeino pliūpsnio ar pagurkšnoti švelnesnį gėrimą, – galite pasirinkti sau tobulą variantą!