Ko reikia norint pasigaminti „Latte Macchiato“?
Žvilgtelėkime į „Latte Macchiato” pasaulį ir skanius šiam gėrimui reikalingus produktus!
„Espresso“: „Latte Macchiato” pagrindą sudaro šlakelis „Espresso“ kavos, kuris suteikia sodrų kavos skonį.
Pienas: į „Espresso“ kavą įpilama garuose plakto pieno sukuriant šiam gėrimui būdingą kreminę tekstūrą. Dažniausiai naudojamas įprastas karvės pienas, bet gali būti naudojamas ir kitas:
- Migdolų pienas;
- Sojų pienas;
- Avižų pienas;
- Kokosų pienas;
- Anakardžių pienas.
Puta: baigiant ruošti „Latte Macchiato”, ant garuose plakto pieno paprastai užpilamas sluoksnis pieno putų.
„Latte Macchiato“ kilmė
Pasigilinkime į intriguojančią „Latte Macchiato” kilmę. Nors vis dar kyla ginčų, kur atsirado šis gėrimas, daugelis jo išradimą priskiria italams, kurie praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje gėrimą pavadino „Espresso Macchiato“. Šiuo terminu buvo apibrėžiama „Espresso“ kava su nedideliu kiekiu pieno, ir tai buvo „Latte Macchiato” – kavos, kuria mėgaujamės šiandien, – pagrindas.
Laika gaitā Latte Macchiato ir attīstījies, un ir radušās dažādas variācijas. Viens no slavenākajiem variantiem — karameļu Macchiato — kļuva populārs Ziemeļamerikā ap 1996. gadu. Iedomājieties krēmīgu pienu ar vaniļas aromātu un nedaudz sīrupa salduma — tas ir tikai garšas ceļojuma sākums. Šobrīd pieejamie Macchiato pieejami ar dažādām garšām, piemēram, šokolādes, karameļu un vaniļas, aicinot jūs baudīt dzērienu un iepazīt bagātīgo kafijas vēsturi.
Ilgainiui „Latte Macchiato” keitėsi, atsirado įvairių jo rūšių. Vienas iš žinomiausių variantų – karamelinė „Macchiato“ kava – apie 1996 m. išpopuliarėjo Šiaurės Amerikoje. Įsivaizduokite kreminį pieną, pagardintą vanile ir trupučiu saldaus sirupo – tai tik skonio kelionės pradžia. Šiuolaikinė „Latte Macchiato“ kava gali būti įvairiausių, pavyzdžiui, šokolado, karamelės ir vanilės, skonių, kviečiančių gurkšnoti ir tyrinėti turiningą kavos istoriją.
„Latte Macchiato“ ir „„Cappuccino””. Kuo jie skiriasi?
1. Pieno dalis
„Latte Macchiato”: „Latte Macchiato” kavai būdingas didesnis pieno ir kavos santykis. Paprastai didžiąją dalį sudaro garuose plaktas pienas, o „Espresso“ kavos pilama nedaug.
„Cappuccino“: priešingai, „Cappuccino“ kava pasižymi didesniu kavos ir pieno santykiu. „Cappuccino“ paprastai sudaro lygios dalys „Espresso“ kavos, garuose plakto pieno ir pieno putos.
2. Tekstūra
„Latte Macchiato”: „Latte Macchiato” tekstūra yra švelnesnė ir kreminė, nes naudojamas didesnis kiekis garuose plakto pieno.
„Cappuccino“: „Cappuccino“ kavos tekstūra yra tirštesnė ir joje daugiau putų, nes lygiomis dalimis pilama „Espresso“ kavos, garuose plakto pieno ir putų.
3. Sluoksniavimas
„Latte Macchiato”: „Latte Macchiato” sluoksniai atskirti vienas nuo kito: apačioje yra „Espresso“ kava, virš jos – garuose plaktas pienas, o viršuje – putų sluoksnis.
„Cappuccino“: „Cappuccino“ kava tradiciškai patiekiama sumaišius sluoksnius, o puta būtų ant „Espresso“ ir garuose plakto pieno viršaus.
Tačiau kad ir ko norėtumėte – kreminės ir raminančios „Latte Macchiato” ar sodrios ir stiprios paprastos „Macchiato“ kavos, – jūsų skonio receptorius pradžiugins tobulai paruoštas gėrimas! O kol mes apie tai kalbame, kodėl gi nepasigaminus „Latte Macchiato” namuose?
„Latte Macchiato” ir „Latte“ kava. Kuo jos skiriasi?
Toliau aptarkime, kuo skiriasi „Latte“ ir „Latte Macchiato”, nes jų originalus pavadinimas Latte ir Latte Macchiato skamba beveik vienodai, nors iš tiesų šie gėrimai gana skirtingi.
1. Skonis
„Latte“: tai raminantis „Espresso“ kavos ir garuose plakto pieno mišinys, pasižymintis kreminiu ir subalansuotu skoniu, su švelniu kavos poskoniu. Tai tarsi šiltas kavos apkabinimas!
„Latte Macchiato”: o dabar įsivaizduokite „Latte Macchiato” – tai sluoksniuotas „Espresso“ ir garuose plakto pieno šedevras, paruošiamas „Espresso“ nuspalvinant ar „pažymint“ šlakeliu išplakto pieno. Taip sukuriamas švelnesnis, labiau pieniškas skonis su kavos užuomina, puikiai tinkamas tiems, kurie mėgsta švelnesnius gėrimus.
2. Kavos stiprumas
„Latte“: dėl didesnio pieno ir kavos santykio „Latte“ yra ne tokia stipri kava, todėl ją gali rinktis tie, kurie mėgsta švelnesnį kofeino poveikį.
„Latte Macchiato”: priešingai, „Latte Macchiato” kava yra stipresnė, nes „Espresso“ kavos skonis šiame gėrime yra ryškesnis. Nors jis vis tiek kreminis ir glotnus, tačiau juntamas kavos stiprumas!
3. Paruošimo būdas
„Latte“: norint paruošti tobulą „Latte“, reikia meistriškai užplikyti porciją „Espresso“ ir garuose išplakti pieną, kad gėrimas būtų aksominės tekstūros. Tada šie du elementai švelniai sujungiami, kad susidarytų harmoningas skonių mišinys.
„Latte Macchiato”: ruošiant „Latte Macchiato” – svarbiausia sluoksniavimas. Pirmas sluoksnis yra garuose plakto pieno, į kurį įpilama „Espresso“ kavos, o ant viršaus užpilama pieno putų. Rezultatas? Įspūdingai atrodantis gėrimas su skirtingo skonio sluoksniais.
Taigi, kad ir ko trokštumėte – jaukumo suteikiančios klasikinės „Latte“ ar daugiasluoksnės „Latte Macchiato” elegancijos, – jūsų laukia tobulas kavos kūrinys, kuris pakerės jūsų skonio receptorius ir praskaidrins dieną!
Ar „Frappuccino“ yra tas pats, kas „Latte Macchiato”?
Ne, „Frappuccino“ ir „Latte Macchiato” nėra tas pats. Nors abu yra kavos gėrimai, jų sudedamosios dalys ir paruošimo būdai labai skiriasi. „Frappuccino“ yra prekių ženklu pažymėtas maišytas gėrimas, kurį siūlo tik „Starbucks®“. Jį paprastai sudaro įprasta kava arba „Espresso“, pienas, ledas ir kvapnūs priedai, pavyzdžiui, sirupai arba padažai, kurie sumaišomi kartu, kad būtų sukurtas glotnus ir ledinis skanėstas.
Kita vertus, „Latte Macchiato” yra sluoksniuotas kavos gėrimas, kurį sudaro „Espresso“ kava, nuspalvinta arba „pažymėta“ nedideliu kiekiu pieno putų ir papildyta garuose plaktu pienu.
Latte Macchiato: kad runa ir par Latte Macchiato, pagatavošanas tehnika ir saistīta ar slāņu izveidošanu. Vispirms tiek ieliets tvaicētais piens, tam pievieno Espresso un pa virsu uzliek mazliet piena putu. Kāds ir rezultāts? Vizuāli pārsteidzošs dzēriens ar izteiktiem garšas slāņiem.